RECRUITMENT

Videosolliciteren: lights, camera, action!

Een videosollicitatie is geen auditie voor een nieuw seizoen van Goede Tijden Slechte Tijden. Het is een oprechte en authentieke pitch van jezelf. Ik begin hiermee, omdat je op beeld heel snel kan vervallen in: “Hoe wil men mij zien?”. Je kent het wel, een sociaal gewenst beeld scheppen. Doe maar niet. De reden waarom ik dit benoem is heel simpel. Als je het sociaal gewenste beeld willen scheppen uit jouw systeem haalt, dan zal dit je helpen bij de manier waarop je jezelf presenteert. We willen immers allemaal geaccepteerd worden voor wie we écht zijn en niet voor wie een ander wil zien.

Ik heb zelf geen ervaring met videosolliciteren, maar wel met hoe ik mezelf op beeld presenteer. Anderhalf jaar geleden begon ik namelijk met het maken van vlogs, waarin ik o.a. vertelde over mijn werk als recruiter. De eerste vlog was echt een fail. Een epic fail, zoals ze dat zeggen. Een raar intromuziekje, ik had alles ingestudeerd en ik was niet Dounia op dat moment. Ik probeerde zelfs mijn zachte G te verbergen, like…Vrij snel had ik door dat ik totaal niet bezig was met wat IK wilde zeggen, hoe IK ben en wat MIJN boodschap was. En nee, dit is niet egoïstisch. Dit is ervoor zorgen dat je te allen tijde authentiek blijft en niet onzeker op beeld verschijnt. Je wilt immers dat een werkgever jou aanneemt voor wie je bent en wat je te bieden hebt. Wees trots op jezelf en draag dat ook uit. En zie het maar zo: als een werkgever jou niet wil aannemen voor wie je bent, dan is het geen match. Ik hamer hier op, omdat ik wil dat jij gelukkig wordt met de baan als het zover komt. Als jij je op een andere manier gaat presenteren, dan creëer je verwachtingen die je niet waar kunt maken, want het is niet wie jij bent. Dus tip nummer 1: wees potverdikkie jezelf.

Maak geen script. Hoe meer je gaat opschrijven en instuderen hoe onoprecht de video wordt. Je vertelt toch over jezelf? Vertrouw op jouw zelfkennis. Schrijf een aantal steekwoorden op en maak er in jouw hoofd een kloppend geheel van. Oefen dit niet te vaak en alleen op beeld. Zo kan je het terugkijken en eventueel aanpassen wat je anders wilt doen. Hoe vaker je oefent hoe onnatuurlijker het overkomt. Wat je wilt bereiken is de meest spontane en authentieke versie van jezelf.

Houd het kort en krachtig. Bespaar een heel levensverhaal. Dit kan je altijd nog vertellen als je de baan eenmaal hebt tijdens de koffiepauze.

Begin met een intro:
Wie ben jij? Stel jezelf voor, maar maak dit niet te langdradig. Bedenk goed wat relevant is om over jezelf te vertellen. Je wilt genoeg vertellen om een goed beeld te scheppen, maar ook niet te veel waardoor je langdradig wordt. Dus bijvoorbeeld naam, leeftijd, woonplaats, huidige functie en hobby’s is voldoende.

Dan over naar het middenstuk:
Waarom solliciteer je voor de baan, wat heb jij te bieden (ervaring of talent/potentieel) en wat zal jouw toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Probeer zoveel mogelijk te onderbouwen met praktijkvoorbeelden als je die hebt. Zoals ik in mijn vorige blog schreef:  “Als je vertelt dat je goed in teamverband kan werken, dan zegt dat helemaal niets. Waaruit blijkt dat? Deze vraag moet je jezelf steeds stellen. Je zegt dat je iets kan of hebt bereikt. Vertel dan ook hoe dit zich heeft geuit in de praktijk. Dit zal pas echt waarde en kracht geven aan hetgeen je stelt over jezelf.”

Je eindigt met het slot:
In het slot ga je over naar de ‘call to action’. Dit is ervoor zorgen dat je de kijker tot actie beweegt. Eindig zo min mogelijk met: “Ik licht mijn video graag toe in een persoonlijk gesprek.”, maar iets dat echt bij jou past. En ook hier ging ik in de vorige blog op in: “Net zo sterk als de intro moet je ook weer afsluiten. Wat ik zou doen: Ik hoop dat ik u heb weten te boeien tot het eind. Deze brief is slechts mijn digitale verhaal en ik zou graag nader kennis met u willen maken in persoon. Naast de juiste match als professional hecht ik ook waarde aan de juiste match op persoonlijk vlak. Graag drink ik mijn chocolademelk met slagroom. Ik kijk uit naar uw reactie. Dit zegt iets over Dounia en je leest persoonlijkheid terug.”

Niet bezig zijn met een ‘gelikt’ filmpje. Geloof me, als je gewoon met jouw telefoon een goed belicht hoekje vindt, jezelf netjes kleedt en op je best voor de dag komt – dan is dat helemaal top!

Durf je niet? Ik weet dat er veel mensen zijn die dit gewoonweg niet durven. Heel begrijpelijk! Het is eng en misschien ongemakkelijk om voor een camera te staan en over jezelf te vertellen. Er is geen interactie, want je praat tegen een apparaat. Toch kleeft hier, naast een originele manier van solliciteren, nog een extra voordeel aan. Als je wordt uitgenodigd, dan heb je al deels iets van jezelf laten zien en verteld. Dit zal je echt een enorme boost geven ter voorbereiding op een real life sollicitatiegesprek. Zet die angst opzij en doe het! Bovendien ziet niemand je tijdens het filmen en staat het vrij om blunders te maken. Een kwestie van deleten en opnieuw beginnen. En als ik je hiermee niet heb weten te overtuigen, dan verwijs ik je met alle liefde naar mijn podcast ‘Niet nadenken, gewoon doen.’ Hierin vertel ik hoe je enorme stappen kan maken als je angst en onzekerheid aan de kant zet. Ik deel mijn eigen ervaringen en wat dit me heeft opgeleverd. Binnen een jaar tijd is er enorm veel voor me veranderd en dat is begonnen op het moment dat ik me niet meer liet leiden door angst om te falen en beren op de weg zien. Hierbij het linkje:

Laat zien wie je bent, wees vrolijk en enthousiast – op JOUW manier.

Ik heb alle vertrouwen in je! Heb je een video gemaakt en heb je behoefte aan feedback? Stuur me dan even een berichtje via LinkedIn of Instagram.

Lights, camera, action!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie