RECRUITMENT

Insta-cv.

“Ja, maar er bestaat zoiets als LinkedIn.” Yep! Begrijp mij niet verkeerd. Ik vind LinkedIn een geweldig platform. Hier ben ik zelf 2 jaar geleden begonnen met content delen, een mooi netwerk kunnen opbouwen en tot op heden actief. Ook zijn er veel mensen die een groot deel van hun klanten via LinkedIn binnenhaalt. Toch zie ik tot op de dag van vandaag nog te weinig de menselijke kant terug op het platform. Hier neem ik mijn ervaring als recruiter uiteraard in mee en tijdens het wervingsproces mis ik dit echt. Veel opsommingen van opleidingen en ervaring, maar te weinig de persoon achter een profiel. “LinkedIn is zakelijk, dus dat moet ook zakelijk worden ingezet.” Joh? Tuurlijk! Maar doen mensen geen zaken met mensen dan? Willen we niet weten wie de persoon is waar we mee in zee gaan of die we aannemen? Het frappante is dat we nu steeds meer zien dat LinkedIn Instagram-achtige features aan het overnemen is. Het maken van Stories is mogelijk en het maken van een Cover Story, waarbij je jouw profielfoto tot leven kan brengen en personaliseren. Dit is onderdeel van de ‘Creator Mode’ op LinkedIn. Heerlijk. Vooral op een platform waar de welbekende kreet “Dit hoort niet thuis op LinkedIn, want zakelijk.” je om de oren vliegt soms. Het platform biedt nu dus de mogelijkheid om eindelijk meer van jezelf te laten zien als individu, maar ik vraag mij af hoe lang het gaat duren voordat hier ook echt volop gebruik van wordt gemaakt. In de tussentijd kan je los op Instagram, mits dit bij je past natuurlijk. En no offense richting LinkedIn. 😉

Zo nu en dan help ik mensen individueel bij het vinden van een nieuwe baan. Ik heb zelf een nogal avontuurlijke reis afgelegd en mijn ervaring deel ik graag met anderen. Ik raakte ooit in gesprek met iemand (Jhelisa Soe-Agnie) die ook lekker ‘out of the box’ (om even in cliché sollicitatietermen te blijven) denkt en daar ontstond het idee van het maken van een levendig en interactief Insta-cv. Deze kan je als linkje meesturen als je gaat solliciteren of de aandacht trekken van bedrijven door ze te taggen als er een vacature openstaat. Of als je een open sollicitatie wilt doen natuurlijk. Je maakt dus een aparte Instagrampagina aan, waarbij je op de meeste creatieve (net hoever je wilt gaan) manier laat zien wie jij bent, wat je kan en waar je naar op zoek bent. Klinkt nog een beetje vaagjes, I know. Nou, de toffe dame waar ik het net over had heeft het visueel gemaakt (zie onderstaand).

Je kan op meerdere manieren gebruik maken van een Insta-cv. Door bijvoorbeeld heel gericht te solliciteren op een functie zoals onderstaand voorbeeld. Maar je kan er ook een algemeen profiel van maken. Hierbij kan je onder andere gebruik maken van IGTV om jezelf voor te stellen en mensen écht kennis te laten met jou. Beeld zegt veel meer dan tekst. Ik moet zeggen dat ik een geheel gepersonaliseerde pagina ten behoeve van een specifieke vacature (of open sollicitatie voor specifieke organisatie) het meest krachtig vind. Je kan jouw feed gewoon hetzelfde laten, maar de gebruikersnaam steeds aanpassen, bio deels personaliseren en Stories/Highlights gebruiken om content te delen ten behoeve van de vacature. Ook kan je spelen met de huisstijl van de organisatie en dit erin terug laten komen. Denk alsjeblieft wel even aan het auteursrecht en neem geen dingen over waar je expliciete toestemming voor nodig hebt. Ook uitkijken dat het geen gimmick wordt, maar dit op een stijlvolle manier doet met een knipoog richting de organisatie. But the sky is the limit.

In bovenstaand voorbeeld kan je heel mooi zien dat de stijl is gericht op beauty en content creatie.

Ik weet zeker dat, met name binnen bepaalde branches, dit een leuke en prikkelende manier van solliciteren én nieuwe medewerkers werven kan zijn. Ga jij het uitproberen? Laat het mij vooral weten! En neem vooral contact op met Jhelisa als je eens wilt sparren over PR en content creatie!

https://www.instagram.com/itisdounia/

https://www.linkedin.com/in/jhelisa.soe.agnie

Dit vind je misschien ook leuk...