PERSOONLIJKE ONTWIKKELING RECRUITMENT

Carrièreswitch!

Ineens stond ik een maand nadat ik in dienst kwam te vloggen over mijn baan. Heel tof!

Na ruim 14 jaar haal ik eindelijk energie en plezier uit mijn baan en de dingen die ik ernaast doe. Het was doodeng om de stap te zetten, maar ik vond het doodzonde om nog langer te wachten. Met twee jonge kids was het voor mij echt een grote stap. De quote “Happiness is an inside job” is erg toepasselijk hierbij. Geluk creëer je zelf. Zowel op privé als zakelijk gebied. Niets komt aanwaaien, ook niet de perfecte baan. Momenteel werk ik als Corporate Recruiter bij een IT bedrijf, waarbij ik ook verantwoordelijk ben voor de employer branding. Om mijn kennis en ervaring over het HR vakgebied te delen maak ik ook korte vlogs. Ineens stond ik een maand nadat ik in dienst kwam te vloggen over mijn baan. Heel tof! Naast het werk dat ik doe werk ik ook aan het schrijven van een boek, maak ik podcasts, en schrijf ik artikelen over persoonlijke ontwikkeling, recruitment en mindset.

Een toffe baan, waarbij je met plezier naar het werk gaat en jouw volle potentie en talenten benut. Het klinkt te perfect, je durft de stap niet te zetten en je besluit maar te blijven dromen. Dingen als “Het gaat me toch niet lukken”, “Ik heb de middelen niet”, “Ik heb de tijd niet”, “Ik durf niet”, “Ik ben te oud” en al dat soort gedachtes gaan door jouw hoofd. Ik begrijp je maar al te goed. Het is eng. Het is namelijk niet niks om deze stap te zetten, maar ik kan je wel vertellen dat ongelukkig zijn met jouw huidige situatie jou geen beter mens zal maken. Je blijft hangen in jouw persoonlijke groei en daarnaast is werkgeluk onlosmakelijk verbonden met geluk in het algemeen. Zelf heb ik 14 jaar in deze situatie gezeten en ik liet mijn ontevredenheid niet achter op het werk, maar nam het mee naar huis. Daar word je echt niet vrolijk van en jouw omgeving ook niet.

Ik heb 14 jaar in de detailhandel gewerkt, waarbij ik na mijn studie in 2005 begon als verkoopmedewerker. Binnen aanzienlijk korte tijd maakte ik promotie naar een leidinggevende functie. Ik eindigde in de laatste jaren binnen de detailhandel bij een grote winkelketen en daar werd mijn talent en potentie aangewakkerd. Op dat moment werkte ik tevens als leidinggevende en ik liet aan de HR afdeling weten dat ik voornemens had om een studie op te pakken en een stap richting een switch te zetten. De bedoeling was om de studie HRM te volgen, omdat ik wist dat ik dit vakgebied in wilde gaan. In die periode was er een krapte op de HR afdeling bij mijn toenmalige werkgever door uitval in verband met een zwangerschap. Gezien mijn ambitie om een switch te maken werd me aangeboden om tijdelijk de rol van HR assistant te vervullen. Een hele mooi kans die op het juiste moment op mijn pad kwam. Deze rol heb ik ongeveer een half jaar vervuld en ik voelde dat dit mijn ‘roeping’ was. Toch maakte ik nogal een bijzondere beslissing. Ik besloot een rechtenstudie te gaan doen. Mijn zusje studeerde toentertijd de Master Strafrecht en ik was onder de indruk van dit vakgebied. Het leek me een hele interessante studie dat goed zou zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ik kreeg daarnaast ook het vak Arbeidsrecht. Dat laatste was voor mij de verbinding met HRM. Een aparte keus, maar op dat moment voelde het goed.

Ik ben de studie gaan volgen en meteen het eerste jaar mijn propedeuse gehaald. Na 4 jaar bloed, zweet en tranen en het eind in zicht kwam ik er toch achter dat ik deze studie heb gedaan voor mijn persoonlijke ontwikkeling en geen carrière ambieerde in de juridische branche. Wat ik toen deed was opmerkelijk. Ik had zo goed als alle vakken behaald en er restte mij alleen nog het afstudeeronderzoek. Toch besloot ik om met de studie te stoppen. Je kan je voorstellen dat mijn omgeving mij voor gek verklaarde, maar voor mijn gevoel was het nu echt tijd om stappen te zetten richting een nieuwe baan. Ik solliciteerde op een baan als recruiter bij een uitzendbureau dat helaas geen goede match bleek te zijn. Vervolgens kwam ik bij een detacheerder terecht, waar ik na drie maanden ontslag nam. Dit was het ook niet, maar waar lag dit nou aan? Ik merkte namelijk wel dat ik plezier haalde uit mensen helpen aan een nieuwe passende baan en ze te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Er ging een lichtje branden en ik ging heel gericht op zoek naar een baan als corporate recruiter. Hierbij kon ik echt direct namens een organisatie werven en zou ik veel meer vrijheid krijgen als het gaat om werkzaamheden en mijn ideeën inbrengen . Een maand na het indienen van mijn ontslag vond ik deze baan bij een IT bedrijf. Gezien ik de eerste Corporate Recruiter binnen het bedrijf was, kreeg ik alle vrijheid om de recruitment en de employer branding op te zetten en in te richten. Ik ging voor onze zichtbaarheid aan de slag met vlogs maken, blogs schrijven, events bezoeken, werven en ik kwam erachter dat ik ook een hele creatieve kant heb. This is what I call: talent en potentie benutten. Dit bedrijf zag, ondanks mijn gebrek aan werkervaring, mijn talent en potentie en ze waren bereid me te helpen met mijn groei. Ik ben inmiddels succesvol in mijn werk en ik mag me gelukkig prijzen dat ik een hele diverse functie heb. De weg hiernaartoe was hobbelig, soms pittig, maar compleet de moeite waard. Dit heeft me ertoe gezet om anderen te helpen ook de stap te zetten, want ik ben oprecht een gelukkiger mens hierdoor. Dit gun ik iedereen! Ik heb een aantal stappen voor jou op een rijtje gezet om een beginnetje te maken. Uiteindelijk is het een kwestie van ‘niet nadenken, gewoon doen’. Wil je weten wat ik hiermee bedoel? Beluister dan mijn podcast! Ook te beluisteren via Spotify. Klik op de icon rechtsboven in het hoofdmenu.

Stap 1: Tot inzicht komen

“Ik vind zo veel leuk” hoor ik vaak. Dat snap ik, maar daar heb je niks aan. De gouden vraag die ik dan stel is altijd; “Stel nou dat je een baan mocht kiezen zonder te kijken naar opleiding of werkervaring, wat zou je dan doen?” Het antwoord is dan negen van de tien keer; “Dan zou ik X doen, maar dat is onrealistisch.”

Een gedegen opleiding en werkervaring is in beginsel een hele goede basis, maar de allereerste stap is om je hier even vanaf te zetten en te kijken naar wat je zelf écht leuk lijkt om te doen. Wat gaat jou blij maken? En net zo belangrijk: waar ben jij goed in? Waar ligt jouw kracht en interesse? Je hoeft hiervoor geen zelftests te doen op het internet, want het moet vanuit jezelf komen. Test jezelf. Schrijf het op papier, spreek het uit, praat erover. Maar zoek het vooral bij jezelf.

Stap 2: Hoe haalbaar is het?

Vervolgens is het van belang om te kijken naar de haalbaarheid. Vaak komt hier uit dat het niet direct een haalbaar doel is, maar een lange termijnplan. Zonder diploma en werkervaring tandarts willen worden is niet realistisch. Maar in plaats van direct op te geven is het goed om te denken in mogelijkheden. Wat kan je nu realiseren waarmee het geen direct doel is, maar een streven op lange termijn?

Bijvoorbeeld het beginnen met een opleiding tot tandartsassistente is iets dat direct gerealiseerd kan worden. Je komt hiermee direct in aanraking met het vakgebied en de deur staat open richting het lange termijn streven. Na de opleiding doorstuderen en hiermee het lange termijn doel behalen behoort tot de mogelijkheden. Ook het feit dat je de stap neemt richting dat doel voelt al heerlijk kan ik je vertellen! Ik roep altijd dat heel veel haalbaar is, ook al komt het misschien niet compleet in de vorm zoals je dat voor ogen had.

Stap 3: Risico’s nemen en investeren

Soms is het belangrijk risico’s te nemen en te investeren in jouw toekomstige droombaan. Een opleiding volgen in combinatie met een baan of misschien heel rigoureus een baan opzeggen om je te storten op een studie. Meerdere wegen leiden naar Rome: een opleiding is niet altijd direct nodig, misschien kun je doorgroeien binnen een bedrijf.

In mijn situatie heb ik ook moeten investeren. Als moeder van 2 jonge kinderen en het runnen van een gezin in combinatie met een baan heb ik veel strak moeten plannen, mijn sociale leven op een lager pitje moeten zetten en geïnvesteerd in de kosten van de studie. Wel moet ik erbij vermelden dat ik een ‘halleluja’ moment heb gehad, waarbij ik exact wist wat ik wilde gaan doen, hoe ik dat ging bewerkstelligen en ik was overtuigd dat hier mijn kracht en passie lag.

Dit geeft energie en vertrouwen in het gevoel dat ik de juiste keus heb gemaakt. Ik heb na 4 jaar nog niet mijn einddoel bereikt, maar jeetje wat heb ik al leuke dingen mogen doen, ervaren en leren! Met ups en downs waren het 4 geweldige jaren en ervaar ik de reis naar het einddoel ook als iets heel moois. Het gaat niet alleen om het einddoel, maar ook om de reis zelf. Ook dit moet je als iets positiefs zien en ervaren. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor dit proces.

Stap 4: Het kostenplaatje

Als je kiest voor het volgen van een studie is het van belang om het kostenplaatje goed in kaart te brengen. Wat gaat de studie kosten, hoe ga ik dit bekostigen en is het haalbaar? Kan dit naast een baan, omdat je een baan nodig hebt om de studie te bekostigen en zal de baan geen belemmering zijn bij de haalbaarheid van de studie? Veel stof om over na te denken dus. Doe je dit niet op voorhand, dan kom je misschien voor ongewenste verassingen te staan.

Stap 5: Doorgroeimogelijkheden

Het is altijd goed om te kijken naar kansen en mogelijkheden binnen het bedrijf waar je al werkzaam bent. Schroom niet om in gesprek te gaan met je werkgever om te praten over eventuele vervolgstappen. Werkgevers staan vaak erg open voor werknemers die willen doorgroeien en ontwikkelen binnen het bedrijf. Ook bieden sommige werkgevers de mogelijkheid om op kosten van het bedrijf één of meerdere opleidingen of cursussen te volgen. Ligt dit binnen jouw interessegebied? Ga ook dan met jouw werkgever in gesprek.

Stap 6: Praten met een professional

Zoals ik al eerder zei ben ik geen fan van online zelftests. In gesprek gaan met iemand die kennis heeft en kan voorzien in het juiste advies is wat mij betreft een betere (tijds)investering. Sparren en een concrete plan van aanpak maken is wat je echt nodig hebt om verder te kunnen in het proces als het je zelfstandig niet lukt. Soms is hulp hierbij gewoon nodig. Ga in gesprek met een loopbaanbegeleider op een school of zoek zelf een goede loopbaanadviseur. Soms kom je tot bepaalde inzichten, waar je zelf niet direct aan zou denken. Een korte brainstormsessie kan de helpende hand bieden!

3..2..1.. Go!

Als je alles uitgestippeld hebt, dan ben je er nog niet. Vaak hoor ik van mensen in deze situatie, dat de stap zetten best spannend is. En begrijpelijk, want wat als het niet lukt? En wat als het tegenvalt? Soms moet je een sprong in het diepe nemen. Als je met volle overtuiging en overgave begint, dan is dat alles wat je nodig hebt en hoeft te weten op dat moment. Het is kiezen; stilstaan of in beweging komen. En ook bij stilstaan kan je je afvragen; wat als ik over een paar jaar spijt krijg dat ik de stap niet heb genomen om die switch te maken?

SUCCES, YOU CAN DO IT!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie